Putkiasentajaksi opiskeleva alanvaihtaja Jannika Penttinen: ”Opiskelu työvuosien jälkeen on tuntunut helpolta ja rennolta”

Jannika Penttisen päätös opiskella putkiasentajaksi syntyi pikkuhiljaa kasvaen ajatukseksi yhdistää aiempi laatoittajan työ putkiasentajan ammattitaitoon. Tämä mahdollistaisi hänen haaveensa toteuttaa asiakkaille kokonaisvaltaisia kylpyhuoneremontteja, alusta loppuun asti. 

Paluu koulun penkille tuntui ensin pelottavalta, koska edellisistä opinnoista oli jo aikaa. Opiskelu Gradiassa on kuitenkin tuntunut helpolta ja rennolta. ”Kun elämänkokemusta on takana, uskaltaa paremmin kysyä, kokeilla ja tehdä virheitäkin”, Penttinen sanoo.

Mukavan fyysistä työtä käsillä tekemisestä pitävälle

Putkiasentajan työ sopii Penttisen mielestä kaikille, jotka pitävät käsillä tekemisestä. Siinä asennetaan ja huolletaan lämpö- ja vesijärjestelmiä sekä hitsataan ja asennetaan putkistoja ja lämmitysjärjestelmiä. Fyysistä voimaa tarvitaan jonkin verran, vaikka mistään voimalajista ei olekaan kyse, sillä työkalut auttavat merkittävästi työssä. ”Suurin osa työstä tapahtuu sisällä eli kuivassa ja lämpimässä ollaan”, Penttinen naurahtaa.

Jannika Penttinen rikkoo mielellään rajoja, eikä haluaisi, että enää ajatellaan olevan vain miesten ja naisten ammatteja. Tekniset alat sopivat yhtä hyvin naisillekin, vaikka heitä alalla vielä melko vähän onkin. ”Toki itselläkin oli pelkoa, pärjääkö miesvaltaisella alalla ja hyväksytäänkö minut mukaan. Pelko on kuitenkin osoittautunut turhaksi”, hän sanoo.

Harjoitteluissa parasta oikeat ja monipuoliset työtehtävät

Opiskelu tapahtuu pääosin lähiopiskeluna Viitaniemen kampuksella. Silloin opiskellaan teoriaa sekä käytännön työn perusteita. Harjoittelua on paljon ja silloin ollaan työssäoppimassa alan yrityksissä. ”Kuitenkin tässä työssä valtaosa opitaan harjoittelussa työpaikoilla. Työnantajat ovat tosi tärkeässä roolissa uusien ammattilaisten ohjauksessa”, hän sanoo.

Penttinen on juuri harjoittelussa Jyväskylän Vesi ja Lämpo Oy:llä, jossa on päässyt tekemään jo alan töitäkin, samoja kuin yrityksen muutkin työntekijät. Penttinen kehuu hyvä opetusta ja ohjausta harjoittelupaikassaan: ”On mahtavaa, että olen päässyt harjoittelijana tekemään kaikkea mahdollista ja oppinut samalla valtavasti”.

Haaveena yrittäjyys ja maaseudun rauha

Suomi on täynnä asuntoja ja omakotitaloja, joissa kaivataan remonttia kylpyhuoneisiin. Harvalla asunnon omistajalla on osaamista tai pätevyyttä tehdä remonttia itse, joten tämänkin alan ammattilaisia tarvitaan. Penttisen yhtenä haaveena onkin perustaa joskus oma yritys entiselle asuinpaikkakunnalleen Kinnulaan. Siellä alan hommia riittäisi ja olisi mukava hoitaa kokonaisia kylpyhuoneita itse, alusta loppuun saakka. Ei tarvitsisi olla riippuvainen kenestäkään.

Koska Penttistä kiinnosta ammatti, jossa voi tehdä töitä monialaisesti, myös uuden oppiminen kiinnostaa. ”Ehkä joskus myöhemmin suoritan vielä sähköasentajan tutkinnon. Jos LVI-ala ei myöhemmin tunnukaan omalta niin opiskellaan sitten sosionomiksi! Onneksi mielenkiintoisia töitä ja aloja riittää”, Penttinen sanoo hymyillen.

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin