Matkustusohjeita opiskelijoille

Matkustusasiakirjat (passi, henkilökortti, viisumi) 

Yleisin matkustusasiakirja on passi. Suomen kansalaisena voit käyttää passia matkustusasiakirjana kaikkiin maihin matkustaessasi. Passi on myös todistus henkilöllisyydestäsi. 

  • EU-maissa passi on kelvollinen matkustusasiakirja sen voimassaolon päättymiseen saakka, eli passin on oltava voimassa koko matkan ajan. Tarkista muiden maiden osalta (Kiina, Intia, Kanada, Venäjä) kohdemaan viranomaisilta, kuinka kauan passisi on oltava voimassa matkan päättymisen jälkeen (yleensä 3 tai 6 kuukautta). Kanadaan vaaditaan ETA-viisumi, muihin maihin normaali viisumihaku suurlähetystöjen kautta.
  • Voit hakea passia Suomessa, miltä tahansa poliisilaitokselta tai sähköisesti Poliisin asiointipalvelusta. 
  • Ainoastaan Schengen -alueella voit matkustaa kuvallisella henkilökortilla. Schengen-alueeseen kuuluvat seuraavat maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
  • Joihinkin maihin vaaditaan viisumi tai muita erillisasiakirjoja kuten Espanjaan NIE/ei-residentti-todistus. Opiskelijoiden tulee selvittää, vaatiiko espanjalainen työnantaja NIE-numeron. Jos NIE-numero vaaditaan, se on henkilökohtaisesti haettava Espanjan suurlähetystöstä Helsingistä. Rahoitussopimus tulee siten olla tehtynä ennen NIE-numeron hakemista. Matka- ja käsittelykulut korvataan. Fuengirolaan menevien liiketalouden opiskelijoiden osalta on sovittu menettelystä, jolla ko. todistus hankitaan Espanjassa. Joidenkin työnantajien vaatima verorekisteröintitunnus hoituu edelleenkin Espanjassa paikan päällä. Lisätietoja Espanjan suurlähetystön sivuilta
  • Jos tarvitset kohdemaan tai oman kansalaisuutesi vuoksi viisumin, voit hakea sitä kohdemaan lähetystöstä. 
  • Skannaa tai valokuvaa matkustusasiakirjasi. Tallenna skannattu/valokuvattu kopio sähköpostiisi. Voit lisäksi jättää kopion huoltajallesi. 
  • Pakkaa alkuperäiset matka-asiakirjat käsimatkatavaroihisi. 

Matkustusilmoitus 

Matkustusilmoitus on palvelu, jossa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin kansalaisiin.

Matkustusilmoitus voidaan tehdä seuraavilla tavoilla:

  • ulkoministeriön verkkosivuilla tai mobiilipalvelussa http://m.formin.fi/ tekstiviestillä:  

    Kirjoita tekstiviestiin: MATKALLA ja ajankohta lisätietoineen muodossa MATKALLA lähtöpäivä-paluupäivä matkakohde lisätiedot (esimerkiksi: MATKALLA 10.9.-20.10.2018 + kohdekaupunkisi). Päivämäärien tulee olla muodossa pp.kk.vvvv. Tekstiviestipalvelun numero: 16 358, ja se toimii DNA:n, Elisan ja Soneran liittymillä. Muilla liittymillä numero on +358 400 358 300. 

    Lähetä viesti numeroon 16358 (DNA, Elisa ja TeliaSonera) tai +358 400 358 300 (ulkomaiset liittymät ja muut suomalaiset liittymät). 

    Saat paluuviestissä tiedon, että ilmoituksesi on vastaanotettu 

Ulkoministeriön matkustustiedotteet, turvallisuusvinkit, ohjeet matkustusasiakirjoista, kadonneen passin korvaamisesta, edustustojen yhteystiedot yms. löytyvät: http://formin.finland.fi.

Matkaliput ja tärkeät yhteystiedot

Matkaliput (lento-, laiva-, junaliput) kannattaa olla myös tulosteina mukana – ei vain sähköisinä.

Lisäksi kannattaa tallentaa esimerkiksi puhelimen muistioon opettajan ja kohdemaassa olevan yhteyshenkilön yhteystiedot sekä majapaikan osoite. Kännykän muistin lisäksi nämä tiedot kannattaa ottaa mukaan myös muistilapulla. Tiedot kannattaa jättää myös huoltajalle.

Rokotukset tai rokotustodistukset  

Oppilaitos kustantaa ne rokotukset, jotka vaaditaan kohdemaan työssäoppimispaikassa. Tarkista matkakohdettasi koskevat määräykset kv-yhteysopettajaltasi. Vapaaehtoisia rokotuksia ei korvata.

Hanki ajoissa tarvittavat rokotukset, lääkitys- ja rokotustodistukset. Oppilaitoksen terveydenhoitajan luona rokotukset tulee hoitaa kuntoon viimeistään 1 kk ennen matkalle lähtöä. 

Eurooppalainen sairaanhoitokortti 

EU-/ETA-alueelle tai Sveitsiin matkustaessasi hanki Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti, jolla saat lääketieteellisistä syistä välttämätöntä sairaanhoitoa oleskellessasi tilapäisesti EU- tai ETA-maissa tai Sveitsissä. 

Kortti on maksuton ja sen voi tilata Kelasta joko soittamalla 020 692 203 tai verkkosivujen kautta www.kela.fi

Vakuutukset 

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on vakuuttanut opiskelijat. Vakuutus sisältää ulkomailla opiskelijoiden osalta hoitokulut, pysyvän haitan, kuolemantapauksen, matkavastuuvakuutuksen, oikeudenkäyntikulut sekä matkatavaravakuutuksen 2000 euroon saakka. Oppilaitoksen vakuutus sisältää myös vastuuvakuutuksen, joka kattaa työnantajan omaisuudelle aiheutetut vahingot 700 000 euroon asti. 

  • Vakuutuskortin saat joko kv-yhteysopettajalta tai oman koulutusyksikkösi johdon sihteeriltä. Kortti täytetään tarvittaessa eli sairastapauksen sattuessa, ei ennakkoon. 
  • Vakuutuskortti palautetaan aina takaisin henkilölle, jolta se on saatu. 
  • Jos työssäoppimispaikkasi ulkomailla vaatii vakuutustodistuksen voimassaolevista vakuutuksista, saat sen omalta kv-yhteysopettajaltasi tai kv-suunnittelijalta. 

Raha-asiat 

Ylläpitokorvaus maksetaan ennen ulkomaanjakson alkua sille tilille, jonka olet ilmoittanut Wilmassa. 

Muista säilyttää pakollisista paikallisliikennekuluista kertyvät kuitit sekä kuitit kulttuurikuluista. Toimita kuitit palatessasi omalle kv-yhteysopettajallesi korvausta varten.

Selvitä omalta osaltasi pankkiasiat eli kohdemaassa käyttökelpoinen debit tai Visa Electron -kortti.

Mitä mukaan?  

Ulkomaanjakson aikaisessa majoituksessa sinulla on mahdollisuus pyykinpesuun, mutta huolehdi silti, että vuodenaika huomioon ottaen sinulla on tarpeeksi vaatetta mukana.  

  • Tarkista omalta kv-yhteysopettajaltasi, mitä työvaatteita tai työvarusteita sinun tarvitsee viedä mukanasi (esim. turvakengät, kypärä). 
  • Varmista yhteysopettajaltasi, tarvitseeko majoitukseen ottaa omat lakanat ja pyyhe mukaan. 
  • Jos sinulla on jatkuvaa lääkitystä vaativa sairaus tai oireyhtymä (esim. diabetes, astma, allergia, adhd), varmista, että sinulla on tarvittava määrä lääkkeitä mukana koko jakson ajaksi. Huolehdi myös, että sinulla ovat tarvittavat reseptit mukana (englanniksi), jos tarvitset lääkkeitä jakson aikana lisää. Pyydä lääkäriltäsi oikeanlainen todistus matkaa varten mukaan. 
  • Huolehdi, että sinulla on mukanasi ulkomaanjaksoon liittyvät oppilaitoksesta saatavat paperit eli Training Agreement ja Europass-liikkuvuustodistus sekä yhteyshenkilöiden osoitteet ja puhelinnumerot. 

Matkatavarat 

Matkatavaroita koskevat määrä-, koko- ja painorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin ja ne on hyvä selvittää lentoyhtiöltä hyvissä ajoin ennen matkaa. Tähän on kuitenkin koottu yleisimpiä ohjeita, jotka pätevät kaikilla lennoilla. 

Käsimatkatavarat  
  • Pääsääntöisesti reittilennoilla Euroopassa matkustamoon saa viedä yhden laukun: mitat 56 x 45 x 25cm ja paino enintään 8 kg.  
  • Lentoyhtiöt perivät matkatavaran ylipainosta lisämaksun. Oppilaitos ei maksa matkatavaran ylipainoa. 
  • Elektronisten laitteiden vara-akut saa kuljettaa vain käsimatkatavaroissa. Akut, jotka ovat kytkettynä laitteeseen, saa laittaa ruumaan. 
  • Käsimatkatavaroihin ei saa pakata teräaseita, kuten veitsiä, saksia, korkkiruuveja, puikkoja, pinsettejä tai luistimia. 
  • Pakkaa kaikki yli 100 millilitran nestepakkaukset jo kotona ruumaan meneviin matkatavaroihin. Nesteitä ovat muun muassa shampoot, voiteet, geelit, aerosolit jne. 
  • Käsimatkatavaroissa voit viedä vain muutamia alle 100 millilitran kokoisia nestepakkauksia. Pakkaa nämä matkakokoiset tuotteet yhteen läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan pussiin (esim. Minigrip-pussi), jonka vetoisuus on enintään yksi litra.  
  • Matkustamoon voit ottaa mukaasi lennon aikana tarvittavat lääkkeet (+resepti).  
  • Siltä varalta, että ruumaan menevät matkatavarat jäävät syystä tai toisesta matkan varrelle, pakkaa käsimatkatavaroihin sellaiset välttämättömät tavarat, joilla selviät seuraavan vuorokauden (hammasharja, vaihtovaatetta, tärkeät paperit). 
  • Matkustamoon saa ottaa mukaan korkeintaan yhden tulitikkuaskin tai tupakansytyttimen. Ne tulee viedä turvatarkastukseen ja koneeseen taskussa. 
  • Turvatarkastuksen jälkeen kentältä ostetut nesteet (juomat, kosmetiikka) saa viedä käsimatkatavarana koneeseen. 
  • Euroopan sisäisille lennoille saat pakata omia eväitä (leipää, hedelmiä) suhteellisen vapaasti. Tarkista ohjeet lentoyhtiösi sivuilta. 
Ruumaan menevät matkatavarat 

Euroopan lennoilla ruumaan voi veloituksetta laittaa yleensä yhden max. 23 kg painavan matkalaukun tai rinkan. Rajoitukset, maksut ja lisämaksut vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Tarkista ne siis ennen lähtöä.

Oppilaitos ei maksa matkatavaran ylipainoa.

Lisätietoa sallituista ja kielletyistä matkatavaroista: https://www.finavia.fi/fi/lentoasemat/helsinki-vantaa/lentoasemalla/matkatavarat.

Lähtö ja lähtoselvitys

Lentokentällä kannattaa olla paikalla 1,52 tuntia ennen kuin ulkomaanlento lähtee. 

Useimmat lentoyhtiöt ovat siirtymässä lähtöselvityksen (check-in) tekemiseen netissä (13 vrk ennen matkaa) tai kentällä itsepalveluautomaatilla, jolloin voit tulostaa itse boarding passin. Tarkista lentoyhtiön sivuilta suositeltu lähtöselvityskäytäntö.

  • Itsepalveluautomaatilla aivan aluksi tehdään tunnistaminen. Tähän tarvitset passin ja lentolippusi. 
  • Seuraa tunnistamisen jälkeen automaatin yksinkertaisia ohjeita.  
  • Vie ruumaan menevät matkatavarat lähtöselvityksen jälkeen oman lentoyhtiösi baggage drop -tiskille.  

Turvatarkastus 

Lähtöselvityksen jälkeen siirrytään turvatarkastukseen, jonka kautta päästään matkustajille tarkoitetulle transit -alueelle. 

  • Turvatarkastuksessa käsimatkatavarat läpivalaistaan ja kaikki matkustajat kulkevat metallinpaljastimen lävitse. Takit ja muut raskaat vaatekappaleet tulee riisua läpivalaisuhihnalle ja kaikkien päälle jäävien vaatteiden taskut tyhjennetään läpivalaisuun menevään laatikkoon. Myös college- ja villatakit sekä vyöt pitää yleensä riisua hihnalle. Toisinaan myös kengät pyydetään laittamaan läpivalaisuun. 
  • Kannettava tietokone on otettava laukusta erikseen hihnalle. Toisinaan virkailija pyytää myös avaamaan ja/tai käynnistämään tietokoneen. Tabletit täytyy ottaa irti suojakoteloistaan. 
  • Myös käsimatkatavaroihin pakkaamasi nesteitä sisältävä minigrip-pussi on otettava pois laukusta ja laitettava läpivalaisuun.  

Kentällä 

Turvatarkastuksen jälkeen tarkista boarding passista lähtöportti ja varmista se vielä monitorilta. Lähtöportilla sinun tulee olla viimeistään 30 minuuttia ennen lennon lähtöaikaa.  

  • Seuraa lentokentän monitoreja, sillä niissä ilmoitetaan viime hetken aikataulumuutoksista ja mahdollisista muutoksista lähtöporteissa. 
  • Schengen -alueen ulkopuolelle matkustettaessa passi ja boarding pass tarkistetaan ennen siirtymistä transit -alueelta sille puolelle kenttää, jolta lennot Schengen -alueen ulkopuolelle lähtevät. 
  • Ostoksia tehdessä sinua voidaan pyytää näyttämään boarding passisi. 
  • Lähtöportilla boarding pass ja henkilöllisyystodistus tarkistetaan vielä kerran ja istuinnumeron perusteella löydät oman paikkasi koneessa.  

Koneessa 

Kännykän käyttö on edelleen useimmissa lentokoneissa kielletty koko matkan ajan. Et voi siis käyttää sitä myöskään musiikin kuunteluun, ellei käytössä ole flight mode.

Tabletin tai kannettavan tietokoneen käyttö on sallittua, paitsi ei nousun ja laskun aikana.

Lentolipustasi näet, onko lennolla mitään ilmaista tarjoilua. Joka tapauksessa voit nauttia omia eväitäsi ja kentältä ostamiasi juomia. 

Välilasku 

Katso monitoreista, mistä terminaalista ja/tai miltä portilta jatkolentosi lähtee ja siirry kentän opasteiden mukaan sinne. HUOM! Joskus välilasku voi olla tosi lyhyt, joten valmistaudu siirtymään uuden lennon lähtöportille nopeasti. 

  • Matkatavarat lähtöselvitetään yleensä suoraan lopulliseen kohteeseen. Jos näin ei ole tapahtunut, tulee sinun hakea matkatavarasi linjastolta ja sen jälkeen siirtyä viipymättä kyseisen kentän opasteiden mukaan transit -lähtöselvitystiskille. 

Koneen laskeuduttua 

Kun siirryt koneesta terminaaliin, katso lähimmästä monitorista, mistä voit noutaa matkatavarasi. Matkatavara-auloja voi olla useampia ja niillä useampia ns. karuselleja. 

  • Matkatavara-aulasta poistutaan tullilinjaston kautta. Schengen -alueen ulkopuolelle matkustettaessa henkilöllisyys tarkistetaan usein vielä kerran ennen siirtymistä pois transit -alueelta. 
  • Matkatavaroiden viivästyessä tai niiden rikkouduttua matkan aikana, ole yhteydessä tulopalvelupisteeseen, joka yleensä sijaitsee matkatavara-aulassa. Matkatavaroiden viivästyessä tai kadottua tarvitset ilmoituksen tekoon lähtöselvityksessä saamasi tarran. Jos näin tapahtuu menomatkalla, tarvitset myös osoitteesi tai muut yhteystietosi kohdemaassa. Jos viivästys on mittava, toimitetaan matkatavarat yleensä sinulle suoraan osoitteeseesi. 
  • Matkatavaroiden kadotessa kokonaan tai rikkouduttua, ota yhteyttä myös lentoyhtiöön (tulopalvelu neuvoo) ja vakuutusyhtiöön. 

Lisätietoa matkustamisesta EU:ssa: https://eurooppatiedotus.fi/sina-ja-eu/matkustaminen-ostokset-eussa/.