Lukioon valitulle

Tervetuloa opiskelemaan Gradia-lukioon!

Olet tehnyt hyvän valinnan!

Sekä Jyväskylän Lyseon lukiossa että Schildtin lukiossa jokainen löytää paikkansa. Tekemistä ohjaavat keskeisesti opiskelijan henkilökohtaiset vahvuudet, motivaatio ja halu oppia. Jokaista arvostetaan ja tuetaan kasvamaan osaavaksi ja aktiiviseksi kansalaiseksi. 

Opinnot sujuvasti alkuun

Saat yksityiskohtaisempia ohjeita omasta lukiostasi aloitettuasi opinnot. Tähän olemme koonneet yleisiä perustietoja, jotta opintosi alkavat sujuvasti. Seuraa tässä päivittyvää tietoa!

Lukuvuoden 2024–2025 aloitusajat ja -paikat

Jyväskylän Lyseon lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat kouluun keskiviikkona 7.8. klo 8.15 alkaen, ja paikalla tulee olla viimeistään klo 8.45. Tutorit ovat ohjaamassa aloittavia opiskelijoita Lyseon pääaulassa (Harjun kampus, Sepänkatu 3, Jyväskylä) jokaisen oikeaan tilaan.

Schildtin lukiossa ensimmäisen vuoden opiskelijat tulevat kouluun keskiviikkona 7.8. klo 8.15. Tutorit ovat ohjaamassa aloittavia opiskelijoita Schildtin lukion pääaulassa (Viitaniementie 1B, Jyväskylä).

Ennakkotutustuminen lukioon tiistaina 6.8.

Järjestämme halukkaille mahdollisuuden tutustua oman lukion tiloihin ja tuleviin koulukavereihin ennen lukuvuoden alkua. Tämä vapaaehtoinen ennakkotutustuminen on tarkoitettu erityisesti sinulle, jota uusi koulu ja uudet ihmiset jännittävät. Ehkä olet yläkoulun kaveriporukastasi ainoana aloittamassa lukiossa tai muutat Jyväskylään toiselta paikkakunnalta? Ota tässä tilaisuudessa varaslähtö uusien ystävien löytämiseen ja tule rohkeasti mukaan!

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi!

Tukea lukion opiskeluun ja arkeen

Lukion aikana tarjottavasta opiskelun tuesta voit lukea lisää Opiskelun tuki Gradia-lukioissa -sivulta. Jos mielessäsi on oppimisen tukeen liittyvä kysymys, voit olla yhteydessä erityisopettajaan jo ennen lukuvuoden alkua.

Lukioiden erityisopettajat vastaavat lisäkysymyksiin 1.8.2024 alkaen:

Joskus nuorella on tilanne, jolloin hän tarvitsee muuta kuin oppimiseen liittyvää tukea. Tällaisessa tilanteessa nuori voi olla yhteydessä elokuun alkuviikolla (jo ennen opintojen aloitusta) lukion opiskelijahuollon terveydenhoitajaan, psykologiin tai kuraattoriin. Lyseon ja Schildtin lukioilla on jokaisella opiskelijaryhmällä omat tuen vastuuhenkilöt.

Lisätietoja sähköpostitse 20.6.2024 asti sekä 1.8.2024 alkaen:

Oppimateriaalit ja opiskeluissa tarvittavat välineet

Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat lukiolaiset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tietokoneen ja muut välttämättömät oppimateriaalit. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse.

Kun haet sinulle hankitun tietokoneen, tarvitset henkilöllisyyden osoittamiseen kortin, jonka viivakoodista voi lukea henkilötunnuksesi. KELA-kortti on kaikilla, ja se käy tähän tarkoitukseen.

Lue lisää oppivelvollisuudesta.

KELA-kortti

Aamupuuro ja lounas ovat maksuttomia Jyväskylän Lyseon lukion ja Schildtin lukion opiskelijoille. Ruokailua varten sinulla täytyy olla koulun alkaessa viivakoodillinen henkilökortti, kuten KELA-kortti. Tähän käy myös puhelimeen ladattava Tuudo-sovellus.

Koulumatkatuki

Koulumatkatukeen oikeutetulla opiskelijalla on mahdollista saada tukea puoli tukikuukautta tai vaihtoehtoisesti täysi tuki. Jotta opiskelija voi saada täyden tuen, niin hänellä tulee olla vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa. Puolen kuun tukea varten opiskelijalla tulee olla matkapäiviä 10–14 matkapäivää kuukaudessa.

Jos koulumatkatukiehdot täyttyvät, opiskelija täyttää koulumatkahakemuksen OmaKela-palvelussa.

Jotta tukea voi hakea OmaKelassa, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Jos kuljet koulumatkat linja-autolla, saat ostettua matkakortin lipunmyyjän verkkokaupasta, kun olet lähettänyt hakemuksen OmaKelan kautta. Aloittavat opiskelijat voivat hakea tukea heti kun ovat vastaanottaneet opiskelupaikan Oma Opintopolku-palvelussa.

Et tarvitse koululta erillistä todistus opinnoista, vaan Kela tarkastaa tiedot suoraan Koski-palvelusta tai yhteishaun vastaanottotiedoista, joten paikan vastaanottaminen Oma opintopolussa on erityisen tärkeää. Myös huoltaja voi hakea koulumatkatukea opiskelijan puolesta OmaKelassa, mutta hän ei voi ostaa lippua opiskelijan puolesta. Tukea voi hakea myös paperisella lomakkeella, mutta ota tällöin huomioon, että lipun voit ostaa vasta sen jälkeen, kun Kela on käsitellyt paperisen hakemuksen. Koulun alussa Kelan hakemusten käsittely voi kestää useita viikkoja, joten suosittelemme vahvasti hankkimaan käyttöösi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Huom! Jos koulumatkassa tapahtuu joku muutos, on opiskelija velvollinen itse tekemään ilmoituksen muutoksesta Kelalle. Koulumatkatuesta saa lisätietoa Kelan Koulumatkatuki-sivulta.

Opintotuki

Voit saada Kelalta Kelan opintotukea, kun olet täyttänyt 17 vuotta ja opintosi ovat päätoimisia. Kela myös seuraa opintojesi edistymistä ja edellyttää, että saat lukio-opinnot suoritettua määritellyssä tukiajassa eli neljässä lukuvuodessa.

Opintotukea haetaan sähköisesti OmaKelassa tai paperilomakkeella.  Kotona asuessasi vanhempiesi vuositulot voivat pienentää opintorahaa tai estää sen saamisen kokonaan. Jos asut itsenäisesti, sinulla on oikeus saada vähintään perusmääräistä opintorahaa ja opintolainan valtiontakaus. Jos vanhempasi on lakkauttanut sinusta maksettavan lapsilisän, voit hakea opintotukea jo alle 17-vuotiaana.  Kelan sivuilla on laskuri, josta voit tarkistaa oikeutesi opintorahaan.

Kela.fi: Kuka voi saada opintotukea?
Kela.fi: Opintotuki, jos saat muita etuuksia

Kolmoistutkinto

Jos olet saanut opiskelupaikan lukiokoulutuksesta ja haluat opiskella samanaikaisesti myös ammatillisen perustutkinnon, voit hakeutua kolmoistutkintoon.

Tutustu ja hae kolmoistutkintoon!