Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Sähköala

Paikkakunta

Jämsä

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Haku tähän koulutukseen on tällä hetkellä suljettu. Jatkuvassa haussa Gradiaan voi hakeutua opiskelemaan ympäri vuoden. Hakuajat vaihtelevat koulutuksittain. Päivitämme hakuajan tälle sivulle, kun seuraava koulutuksen aloitus- ja hakuaika on tiedossa. Voit tutustua jatkuvan haun käytänteisiin tarkemmin: https://www.gradia.fi/jatkuva-haku

Kenelle

Monet arkielämän laitteet ja järjestelmät tarvitsevat toimiakseen sähköä. Sähkö- ja automaatioalan ammattilainen asentaa ja huoltaa näitä laitteita ja järjestelmiä. Sähkö- ja automaatioalan tehtävissä tarvitaan hyvää hahmotus- ja keskittymiskykyä, näppäryyttä, tarkkuutta, huolellisuutta, palveluhenkisyyttä sekä matemaattista osaamista.

Kuvaus

Sähköjärjestelmät kiinteistöissä ja teollisuudessa kehittyvät kiihtyvällä vauhdilla. Sähköalan urakointi- ja kunnossapitoyritykset tarvitsevat hyvin koulutettuja, osaavia ammattilaisia erilaisiin asennus-, korjaus- ja huoltotehtäviin. Keskeisinä osa-alueina ovat erilaisten kiinteistöjen sähköasennukset, sähköntuotanto- ja jakelujärjestelmien rakentaminen ja kunnossapito sekä kiinteistöjen heikkovirta- ja tietojärjestelmien asennukset.

Sähköjärjestelmien ja yksittäisten laitteiden teknologisen hallinnan lisäksi asentajan on tunnettava työtään koskevat sähköturvallisuusmääräykset ja sähköasennuksia koskeva normisto. Sähköasentaja työskentelee asuin- ja liikerakennusten, teollisuuden sähköasennustehtävissä sekä sähkönjakeluverkkojen ja voimalaitosten asennustehtävissä. Tehtäviin sisältyy myös kiinteistöjen valvonta-, ohjaus- ja hälytysjärjestelmien asennus, korjaus ja huoltotehtävät.

Koulutuksen sisältö

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Sähkö- ja automaatioalalla toimiminen 30 osp
• Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset 45 osp

Valinnaisia tutkinnon osia suoritetaan yhteensä 70 osp.

Lähiopetusta tarjotaan seuraaviin valinnaisiin tutkinnon osiin
• Kappaletavara-automaatioasennukset 45 osp
• Rakennusautomaatioasennukset 45 osp
• Sähkökäyttöjen asennukset 25 osp

Näitä valinnaisia tutkinnon osia on mahdollista suorittaa työelämän toimintaympäristössä
• Prosessiautomaatioasennukset 45 osp
• Sähköverkkoasennukset 45 osp
• Teollisuusrobotin asennus ja käyttö 25 osp
• Pneumatiikka-asennukset 25 osp
• Hydrauliikka-asennukset 25 osp
• Palo- ja tilaturvallisuusjärjestelmien asennukset 25 osp
• Aurinkosähköjärjestelmäasennukset 25 osp
• Tietoverkkokaapeloinnit 45 osp

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. HOKSissa sovitaan opiskelijakohtaisesti mm. aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta, hankittavasta osaamisesta ja osaamisen hankkimistavasta, näytöistä ja muusta osaamisen osoittamisesta sekä tarvittavasta ohjauksesta ja tuesta, myös erityisestä tuesta. Osaamisen hankkimisessa ovat keskeisinä erilaiset oppimisympäristöt ja työelämälähtöisyys.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Kirjat, työvaatteet, työvälineet ja työjalkineet opiskelija saa käyttöön ilmaiseksi koulutuksen järjestäjältä. Korttikoulutukset (työturva-, tulityö- ja sähkötyöturvallisuuskortti) opiskelija maksaa itse, hinta on yhteensä noin 30 euroa.
Opiskelijalle suositellaan oman kannettavan tietokoneen hankkimista.

Lisää koulutuksesta

Otsikko

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Kuvaus

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Kuva

Monta tapaa opiskella

Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.

Gradian opiskelijana - niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana - voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta.

Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/hae-opiskelemaan

hakupalvelut@gradia.fi