Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Autoala

Paikkakunta

Laukaa

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Haku tähän koulutukseen on tällä hetkellä suljettu. Jatkuvassa haussa Gradiaan voi hakeutua opiskelemaan ympäri vuoden. Hakuajat vaihtelevat koulutuksittain. Päivitämme hakuajan tälle sivulle, kun seuraava koulutuksen aloitus- ja hakuaika on tiedossa. Voit tutustua jatkuvan haun käytänteisiin tarkemmin: https://www.gradia.fi/jatkuva-haku
Koulutus toteutetaan Gradian Lievestuoreen toimipisteessä, sekä Jyväskylässä joiltakin osin.

Kenelle

Oletko kiinnostunut kuorma-autojen ja työkoneiden huoltamisesta ja korjaamisesta? Tässä koulutuksessa opiskelet autojen ja työkoneiden moottoritekniikkaa, hydrauliikkaa, voimansiirtojärjestelmiä, sähkötekniikkaa. Ymmärrät lisäksi vastuusi työn laadusta ja koneiden sekä laitteiden toimivuudesta.
Opinnot sopivat sinulle, jos olet:
• Oma-aloitteinen, täsmällinen ja pystyt sitoutumaan päätoimiseen opiskeluun
• Olet vähintään 18-vuotias
• Sinulta löytyy työelämäkokemusta, eli työelämän pelisäännöt on sinulle jo tutut.
Eduksi on aiempi esim. työn kautta hankittu osaaminen korjaus- ja huoltotöistä pienkoneiden, autojen, traktoreiden tai jopa työkoneiden parissa.

Kuvaus

Raskaan kaluston asentajista on työmarkkinoilla kova kysyntä. Näihin tehtäviin on hyvin vähän koulutusta tarjolla.

Lievestuoreen toimipisteeseemme valmistui kesällä 2022 uudet raskaan kaluston korjaamotilat, joten pystymme tarjoamaan monipuolista raskaan kaluston asentajakoulutusta myös jatkuvan haun kautta hakeville. Lievestuoreen toimipisteessä toimii myös logistiikka-ala ja maarakennusala, joten asentajakoulutukseen on käytettävissä monipuolinen auto- ja konekalusto.

Raskaan kaluston asentajakoulutuksen aikana saat monipuolisen opin raskaan autokaluston ja maarakennuskoneiden ja muiden työkoneiden huoltoihin ja korjauksiin. Oppilaitoksellamme on paljon auto- ja konekalustoa, joiden huoltoja ja korjauksia päästään opintojen aikana käytännön tasolla toteuttamaan.

Voit ottaa opinnoissasi tavoitteeksi ajoneuvoalan perustutkinnon, jolloin ammattinimikkeeksi tulee tutkinnon suoritettuasi hyötyajoneuvomekaanikko. Myös rakennusalan perustutkinnossa on tähän koulutukseen sopivia tutkinnon osia. Koulutuksen sisältöä päivitämme opiskelijaryhmän tarpeiden pohjalta heti koulutuksen alussa.

Koulutuksen voit suorittaa myös niin, että opiskelet oppilaitoksessa ensimmäisen puoli vuotta ja sen aikana hankit oppisopimuspaikan sopivasta yrityksestä, jossa jatkat opintosi loppuun työskentelyn ja opintojen yhdistelmänä.

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Koulutuksen voi suorittaa osatutkintona, jolloin kesto on noin puoli vuotta. Jos tavoite on suorittaa koko tutkinto, niin ammatilliset opinnot kestävät noin 0,5-1,5 vuotta. Näiden lisäksi koko tutkintoon voi olla tarve suorittaa yhteiset opinnot, jotka voi pääosin suorittaa ammatillisten opintojen kanssa rinnakkain.

Koulutuksen sisältö

Ajoneuvoalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Ammatilliset tutkinnon osat (145 osp):
Ajoneuvotekniikan osaamisalan pakolliset tutkinnon osat (85 osp), hyötyajoneuvomekaanikkoa:
• Ajoneuvon huoltotyöt, 25 osp
• Alustan korjaustyöt, 15 osp
• Jarrujen korjaus, 10 osp
• Sähköjärjestelmän kunnon määrittäminen, 10 osp
• Ajoneuvon määräaikaishuolto, 25 osp

Hyötyajoneuvomekaanikko (otettava 30-60 osp): (Gradian tarjoamat vaihtoehdot)
• Polttomoottorin korjaus, 15 osp
• Hyötyajoneuvojen korjaus, 30 osp
• Työkoneiden korjaus, 30 osp
• Perävaunujen korjaustyöt, 15 osp
Hyötyajoneuvomekaanikon valinnaiset osat:
• Metsä- ja puutarhakoneiden huolto, 15 osp
• Sähkö- ja ohjausjärjestelmien diagnostiikka, 15 osp
• Sähköjärjestelmien mittaaminen, 15 osp
• Voimansiirron korjaus, 15 osp
• Yrityksessä toimiminen, 15 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

Kustannukset

Tähän koulutukseen ei sisälly oppilaitoksen perimiä kustannuksia.

Lisää koulutuksesta

Otsikko

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Kuvaus

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Kuva

Monta tapaa opiskella

Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.

Gradian opiskelijana - niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana - voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta.

Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke ja to klo 13–15

Chat: gradia.fi/oppimaan
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193

Malinen Elina

Opinto-ohjaaja

Opinto-ohjaus, autoala