Rakentaminen ja tuotanto
Puuseppä
puuteollisuuden perustutkinto
Laajuus
Aika
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Haluatko työskennellä alalla, jossa yhdistyy perinteinen osaaminen ja nykyaikainen huipputeknologia? Oletko tarkka, luova, oma-aloitteinen ja hyvä hahmottamaan? Kiinnostaako 3D-suunnittelu? Puuseppänä pääset toteuttamaan itseäsi laajasti erilaisissa tehtävissä, kuten huonekalujen ja kalusteiden valmistuksessa.
Kelpoisuusvaatimukset
Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus (peruskoulupohjaiset paikat). Suoritettu lukion oppimäärä tai lukiota vastaava koulutus (lukiopohjaiset paikat).
Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe
Kuvaus
Opinnoissasi opit suunnittelemaan ja valmistamaan huonekaluja, piirtämään, suunnittelemaan, ohjelmoimaan nykyaikaisia työstökoneita, entisöimään ja korjaamaan kalusteita.
Puuseppänä työskentelet siistissä sisätyössä nykyaikaisissa tuotantotiloissa. Puuseppiä työskentelee huonekalu- ja kalusteteollisuuden lisäksi esimerkiksi rakennuksilla, suunnittelu- ja myyntitehtävissä.
Osa ensimmäisen vuoden opinnoista toteutetaan Kankaan kampuksella yhteistyössä artesaanikoulutuksen, puusepänalan osaamisalan, kanssa. Toisen ja kolmannen vuoden opinnot toteutetaan pääosin Viitaniemen kampuksella.
Rakenne
Puuteollisuuden perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakollinen tutkinnon osa
• Puutuotevalmistuksessa toimiminen 45 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 100 osp, esimerkiksi
• CNC-ohjelmointi ja -työstäminen puusepänteollisuudessa 40 osp
• Sisustuspuusepäntöiden tekeminen 20 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Monta tapaa opiskella
Opintoja suoritetaan oppilaitoksessa sekä työssä oppimalla alan työtehtävissä. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.
Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.
Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.
Kustannukset
Elokuussa 2021 opiskelunsa Gradiassa aloittavat, peruskoulusta keväällä 2021 valmistuvat opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Nämä opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat jatkossakin itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia, kuten tähänkin saakka.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskeluun tarvittavat työvälineet ja kortit sekä suojavarusteet yhteensä n. 100 €
Jatko-opintomahdollisuudet
Puuteollisuusalan perustutkinnon jälkeen voit opiskella esimerkiksi puuteollisuuden ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Lisäksi tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
HAKUPALVELUT
040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14