Rakentaminen ja tuotanto: perustutkinnot

Rakentamisen ja tuotannon koulutuksiin kuuluvat kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, pintakäsittelyn perustutkinto, rakennusalan perustutkinto, talotekniikan perustutkinto ja puuteollisuuden perustutkinto. Näillä aloilla yhdistyvät usein kädentaidot, monipuoliset ja vaihtelevat työtehtävät ja -ympäristöt sekä perinteinen osaaminen ja nykyaikainen huipputeknologia.

Tutustu ja hae koulutuksiin!

Annetuilla hakuehdoilla ei löytynyt tuloksia.

Opiskelusta ja työtehtävistä

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa voit opiskella koneasentajaksi, koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi. Keski-Suomessa toimii useita kone- ja metallialan yrityksiä, ja alan työllisyysnäkymät ovatkin hyvät. Koneasentajan opintojen aikana opit koneiden ja laitteiden toiminnan ja rakenteen sekä työvälineiden ja työstökoneiden käytön hallinnan. Koneistajan opinnoissa opit muun muassa käyttämään tietokoneohjattuja työstökoneita ja mallintamaan kappaleita 3D-mallinnusohjelmistoilla. Levyseppähitsaajan opinnoissa ovat puolestaan keskiössä NC-tekniikka ja robottihitsaus.

Pintakäsittelyalan perustutkinnossa opit korjaus- ja uudisrakennusmaalausta, tapetointia, laatoitusta, erikoismaalausta, lattiapäällysteiden asentamista sekä tasoitetöiden ja ruiskumaalauksen perusteita. Valmistut maalariksi, joka voi työskennellä uudis- ja korjausrakennustyömailla, teollisuudessa, rakennusalan myyntitehtävissä sekä itsenäisenä yrittäjänä.

Puuteollisuuden perustutkinnosta valmistut puusepäksi. Opintojen aikana opit suunnittelemaan ja valmistamaan huonekaluja, piirtämään, suunnittelemaan ja ohjelmoimaan nykyaikaisia työstökoneita, entisöimään ja korjaamaan kalusteita. Koulutuksen jälkeen voit toimia huonekalu- ja puuteollisuuden lisäksi esimerkiksi rakennuksilla sekä suunnittelu- ja myyntitehtävissä.

Rakennusalan perustutkinnossa voi valita osaamisalaksi joko talonrakennuksen tai maarakennuksen. Talonrakentajan opinnoissa opit muun muassa kirvesmies-, muuraus-, laatoitus- ja betonointi- ja raudoitustöitä. Valmistuttuasi talonrakentajaksi työskentelet uudis- ja korjaustyömailla. Maarakennuskoneenkuljettajan opintojen aikana opit tekemään muun muassa talonrakennustyömaan perustusvaiheen töitä ja yleisimpiä mittaus- ja merkintätöitä sekä käyttämään maarakennuskoneita ja rakennustyömaan perustyövälineitä.

Talotekniikan perustutkinnossa voit opiskella joko ilmanvaihtoasentajaksi tai putkiasentajaksi.   Ilmanvaihtoasentajan opinnoissa opit ilmastointitekniikkaan liittyviä asennus- säätö-, korjausrakentamis- ja huoltotöitä. Ilmanvaihtoasentajana voit työllistyä talotekniikan alan yrityksiin asennus-, huolto- ja myyntitehtäviin. Putkiasentajan koulutuksessa opiskelet talotekniikkaan liittyviä asennus- mittaus-, korjausrakentamista- ja huoltotöitä. Valmistuttuasi voit toimia putkiasentajana uudis- ja korjausrakennuskohteissa sekä alan tukkuliikkeissä.

Ammatillinen perustutkinto antaa ammatin ja laajat ammatilliset perusvalmiudet alan työtehtäviin. Työelämässä nimikkeet voivat toki olla – ja usein ovatkin – erit kuin tutkintonimikkeet. Ammatillinen perustutkinto koostuu usein kahdesta tai useammasta osaamisalasta, joista opiskelija valitsee suuntansa. Tutkintoon voi hakeutua joko jatkuvassa haussa tai yhteishaussa.

Opiskelijatarina: Jonne, talonrakentaja

Opiskelijatarina: Tuulia, maalari

Opiskelijatarina: Osku, kone- ja tuotantotekniikka

Opiskelijatarina: Kristian, maarakennuskoneenkuljettaja

Opiskelijatarina: Eetu, ilmanvaihtoasentaja

Opiskelijatarina: Jaakko, puuseppä