Matkailu ja ruoka: perustutkinnot

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa opit kokin tai tarjoilijan ammattitaidon. Elintarvikealan perustutkinnossa puolestaan valmistut elintarvikkeiden valmistajaksi tai leipuri-kondiittoriksi. Matkailualan perustutkinto valmistaa matkailupalvelujen tuottajaksi, matka-asiantuntijaksi tai vastaanottovirkailijaksi.

Tutustu ja hae koulutuksiin!

Opiskelusta ja työtehtävistä

Kokkiopinnoissa opit ruoka-annossuunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä, erilaisia ruoanvalmistusmenetelmiä ja ruokien esille laittoa.

Tarjoilijaopinnoissa opit tarjoilu-, asiakaspalvelu ja myyntitehtäviä erilaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Työssäsi huolehdit asiakastilojen viihtyvyydestä sekä ruokien ja juomien myynnistä. Osaat toimia ja tarjoilla erilaisissa tilaus- ja juhlatarjoiluissa.

Kokkina tai tarjoilijana työllistyt monipuolisesti erilaisiin ravintoloihin ja julkisen sektorin toimipaikkoihin sekä juhla- ja pitopalveluyrityksiin. Voit työskennellä myös yrittäjänä.

Elintarvikkeiden valmistaja käsittelee, valmistaa ja viimeistelee erilaisia ruokatuotteita. Koulutuksessa opit ruokatuotteiden suunnittelua, raaka-aineiden käsittelyä sekä menetelmiä. Työskentelet pienyrityksessä tai suurteollisuudessa.

Leipuri-kondiittori on luova kädentaitaja. Koulutuksessa saat vahvan osaamisen erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistukseen.

Matkailualan perustutkinnosta valmistut matkailupalvelujen tuottajaksi, matka-asiantuntijaksi tai vastaanottovirkailijaksi. Ala on sinulle, jota kiinnostavat sekä kotimaan että ulkomaiden matkaelämykset sekä monipuoliset asiakaspalvelutehtävät.

Ammatillinen perustutkinto antaa ammatin ja laajat ammatilliset perusvalmiudet alan työtehtäviin. Työelämässä nimikkeet voivat toki olla – ja usein ovatkin – erit kuin tutkintonimikkeet. Ammatillinen perustutkinto koostuu usein kahdesta tai useammasta osaamisalasta, joista opiskelija valitsee suuntansa. Tutkintoon voi hakeutua joko jatkuvassa haussa tai yhteishaussa.

Opiskelijatarina: Jere, kokki

Opiskelijatarina: Emilia, tarjoilija

Opiskelijatarina: Melisa, elintarvikkeiden valmistaja

Opiskelijatarina: Jukka, leipuri-kondiittori

Opiskeljatarina: Emilia, matkailupalvelujen tuottaja