Opiskelu lukiossa

Lukiossa opiskellessasi hankit laajan yleissivistyksen. Opiskellessasi kehität yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, vastuun ottamista sekä yleisiä opiskelutaitoja. Lukio-opintojen aikana opit käyttämään erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä sekä kehität tieto- ja viestintätaitojasi. Lukiossa voit sisällyttää henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaasi myös korkeakouluopintoja. Lukiolaiselle tärkeää on halu oppia ja tahto kehittyä. Tämä kaikki antaa hyvät valmiudet opiskella myöhemmin ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa.

Opiskelet lukiossa

  • pakollisia opintojaksoja
  • valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja
  • muita valinnaisia opintojaksoja

Yhteensä opintojaksoja opiskellaan vähintään 150 opintopistettä, joista valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja tulee olla vähintään 20. Voit halutessasi valita opintojaksoja enemmänkin. Opinnot voit suorittaa 2–4 vuodessa.

Lukion päättötodistus

Lukion oppimäärän suoritettuasi saat lukion päättötodistuksen. Tämän jälkeen saat myös ylioppilastutkintotodistuksen, mikäli olet suorittanut ylioppilastutkinnon hyväksytysti. Taito- ja taideaineissa voit tehdä lukiodiplomeja.

Syvennät kiinnostustasi

Lukiossa syvennät osaamistasi opiskelemalla kiinnostuksesi ja tavoitteittesi mukaisia opintoja. Voit valita opintoja myös muista Jyväskylän lukiosta. Gradia-lukioissa on myös laaja verkko-opintotarjonta. Apuna oman opinto-ohjelman suunnittelussa ovat opinto-ohjaajat ja opettajat.

Oppivelvolliset saavat oppimateriaalit ja tietokoneen

Syksystä 2021 alkaen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille välttämättömät oppimateriaalit ja opiskelussa tarvittavat välineet ovat olleet maksuttomia. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat lukiolaiset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tietokoneen ja muut välttämättömät oppimateriaalit. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat kuitenkin jatkossakin itse. Lue lisää oppivelvollisuudesta ja maksuttomuudesta tästä linkistä.

Lukioperinteet

Lukio-opintojesi aikana pääset osallistumaan moniin odotettuihin tapahtumiin ja lukioperinteisiin, kuten vanhojen tansseihin ja penkkareihin. Lukio-opinnot huipentuvat ylioppilasjuhlaan.