Opiskelu lukiossa

Lukiossa opiskellessasi hankit laajan yleissivistyksen. Opiskellessasi kehität yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, vastuun ottamista sekä yleisiä opiskelutaitoja. Lukio-opintojen aikana opit käyttämään viestintäteknologiaa osana opiskelua ja työntekoa. Lukiolaiselle tärkeää on halu oppia ja tahto kehittää opiskelutaitoja. Tämä kaikki antaa hyvät valmiudet opiskella yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa. 

Opiskelet lukiossa

  • pakollisia kursseja
  • syventäviä kursseja
  • soveltavia kursseja

Yhteensä kursseja opiskellaan vähintään 75, joista syventäviä kursseja on vähintään 10. Voit halutessasi valita kursseja enemmänkin. Opinnot voit suorittaa 2–4 vuodessa.

Lukion päättötodistus

Lukion oppimäärän suoritettuasi saat lukion päättötodistuksen. Tämän jälkeen saat myös ylioppilastutkintotodistuksen, mikäli olet suorittanut ylioppilastutkinnon hyväksytysti. Taito- ja taideaineissa voit tehdä lukiodiplomeja ja näin näyttää osaamisesi. 

Syvennät kiinnostustasi

Lukiossa syvennät osaamistasi opiskelemalla kiinnostuksesi ja tavoitteidesi mukaisia opintoja. Apuna oman opinto-ohjelman suunnittelussa ovat opinto-ohjaajat ja opettajat.  Jyväskylän lukioissa on laaja tarjonta: voit valita opintoja myös toisesta lukiosta.  

Oppivelvolliset saavat oppimateriaalit ja tietokoneen

Syksystä 2021 alkaen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opiskelijoille välttämättömät oppimateriaalit ja opiskelussa tarvittavat välineet ovat maksuttomia. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat lukiolaiset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tietokoneen ja muut välttämättömät oppimateriaalit. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat kuitenkin jatkossakin itse. Lue lisää oppivelvollisuudesta ja maksuttomuudesta.

Lukioperinteet

Lukio-opintojesi aikana pääset osallistumaan moniin odotettuihin tapahtumiin ja lukioperinteisiin, kuten vanhojentansseihin ja penkkareihin. Lukio-opinnot huipentuvat ylioppilasjuhlaan.