Kasvatus ja ohjaus: perustutkinnot

Kasvatus- ja ohjausalan opiskelussa yhdistyvät toiminnallinen työskentely eri-ikäisten kanssa, ohjaustyö sekä yhdessä tekeminen ja tekemisen kautta oppiminen. Saat valmiudet toimia monipuolisissa ja erilaisissa kasvatuksen ja ohjauksen tehtävissä.

Tutustu ja hae koulutuksiin!

Opiskelusta ja työtehtävistä

Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalasta valmistut lastenohjaajaksi. Lastenohjaajan opinnoissasi syvennät omia yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitojasi sekä itsenäistä ja vastuullista toimintaasi opiskelijana ja tulevana ammattilaisena. Lastenohjaajana voit työskennellä varhaiskasvatuksen lastenhoitajana päiväkodissa, perhepäiväkodissa, avoimessa varhaiskasvatuksessa tai ohjata yksittäisiä lapsia ja ryhmiä erilaisissa kerhoissa, leireillä, vapaa-ajantoiminnassa ja leikkitoiminnassa.

Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi valmistut nuoriso- ja yhteisöohjaajan osaamisalasta. Opintojen aikana perehdyt suunnitelmalliseen ja tavoitteellisen työskentelyyn, vahvaan menetelmäosaamiseen sekä ohjattavien hyvinvoinnin edistämiseen. Nuoriso- ja yhteisöohjaajat työskentelevät nuoriso- ja vapaa-ajan työtehtävissä, yhdistyksissä, järjestöissä ja yksityisellä sektorilla, erilaisissa tapahtumissa tai iltapäiväkerhoissa ja päiväkodeissa.

Jos sinulla on lähihoitajan opinnot hyväksytysti suoritettu, voit hakeutua myös lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalalle. Opinnoissa perehdyt varhaiskasvatukseen ja lapsen, nuoren ja perheen hyvinvoinnin edistämiseen.

Ammatillinen perustutkinto antaa ammatin ja laajat ammatilliset perusvalmiudet alan työtehtäviin. Työelämässä nimikkeet voivat toki olla – ja usein ovatkin – erit kuin tutkintonimikkeet. Ammatillinen perustutkinto koostuu usein kahdesta tai useammasta osaamisalasta, joista opiskelija valitsee suuntansa. Tutkintoon voi hakeutua joko jatkuvassa haussa tai yhteishaussa

Opiskelijatarina: Janina, nuoriso- ja yhteisöohjaaja