Ajoneuvot, liikenne ja logistiikka: perustutkinnot

Autoala ja logistiikka ovat aloina monipuolisia. Niissä tarvitaan tekniikan tuntemista, palveluosaamista ja kykyä työskennellä niin itsenäisesti kuin yhdessä muiden kanssa.

Tutustu ja hae koulutuksiin!

Opiskelusta ja työtehtävistä

Gradia Jyväskylässä voit opiskella autoalan perustutkinnosta ajoneuvoasentajaksi tai autokorinkorjaajaksi. Gradia Jämsässä vaihtoehtoina ovat puolestaan ajoneuvoasentajan, pienkonekorjaajan ja varaosamyyjän osaamisalat. Sähkötekniikka lisääntyy koko ajan henkilöauto- ja hyötyajoneuvopuolella, ja sen hallitsevista osaajista onkin pulaa työelämässä.

Ajoneuvoasentajan koulutuksessa opit etsimään viat sekä huoltamaan ja korjaamaan asiakkaan ajoneuvon. Opiskelet sähkö- ja moottoritekniikkaa sekä diagnostiikkaa, ja saat opintojen aikana valmiudet erilaisiin autoalan työtehtäviin.

Autokorinkorjaaja on peltiseppä ja alan opinnoissa huollat, korjaat ja maalaat kolariautoja sekä teet esimerkiksi runko- ja korirakenteiden mittauksia. Valmistuttuasi voit työllistyä kori- ja autokorjaamoille.

Pienkonekorjaajan opintojen aikana tulevat tutuksi muun muassa moottoripyörien, mopojen, perämoottorien, moottorikelkkojen, mönkijöiden, moottori- ja raivaussahojen rakenne ja toiminta.  Opit diagnosoimaan, huoltamaan ja korjaamaan pienkoneita sekä palvelemaan asiakkaita.

Logistiikan perustutkinnossa opiskelet autonkuljettajaksi, yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi, linja-autonkuljettajaksi tai varastonhoitajaksi. Voit myös suorittaa logistiikan lisäopinnot. Logistiikka-alan työllisyysnäkymät ovat hyvät ja lähes kaikki osaavat työntekijät saavat töitä.

Autonkuljettaja- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajan opinnoissa opiskelet logistiikkaa, ajoneuvojen huoltamista ja kuljettajia. Perehdyt kuorma-auton kuormaamiseen ja purkamiseen eri apuvälineillä sekä kuorman varmistamiseen. Yhdistelmäajoneuvokuljettajan koulutuksen aikana suoritat lisäksi CE-luokan ajokortin, kuljetusalan ammattipätevyyden sekä muut alalla tarvittavat luvat ja lisenssit, kuten työturvallisuuskortin, ADR-perusajoluvan, tieturva 1 -kortin ja EA1 -kortin.

Linja-autonkuljettajan koulutuksessa perehdyt henkilöliikenteeseen sen eri muodoissa. Opiskelet niin logistiikkaa, ajoneuvojen käsittelyä kuin huoltamista. Koulutukseen sisältyy D-luokan ajokortin sekä kuljetusalan ammattipätevyyden suorittaminen.

Varastonhoitaja hallitsee varastoalan tehtävät sekä käsin että koneellisesti esimerkiksi trukilla tai automaattisilla laitteilla. Koulutuksen aikana opit tavaran varastoinnin, kuljetukset, kierrätyksen ja varaston tietojärjestelmät sekä varastotalouden. Varastonhoitajana voit työskennellä esimerkiksi teollisuuslaitosten, kauppojen, tukkuliikkeiden ja yritysten varastoissa.

Ammatillinen perustutkinto antaa ammatin ja laajat ammatilliset perusvalmiudet alan työtehtäviin. Työelämässä nimikkeet voivat toki olla – ja usein ovatkin – erit kuin tutkintonimikkeet. Ammatillinen perustutkinto koostuu usein kahdesta tai useammasta osaamisalasta, joista opiskelija valitsee suuntansa. Tutkintoon voi hakeutua joko jatkuvassa haussa tai yhteishaussa.

Opiskelijatarina: Aapo, autoala

Opiskelijatarina: Elias, autonkuljettaja