Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Oletko kiinnostunut muodista ja vaatteista, ehkäpä tekstiili- ja muotialan kestävästä kehityksestä? Kenties sinua kiinnostaa perehtyä vaatteiden suunnitteluun, kaavoitukseen, mittatilausvaatteiden valmistukseen lapsille, naisille tai miehille tai tekstiilituotteiden valmistukseen sarjatuotannossa toimien? Vai haluaisitko olla mukana tekstiili- ja muotialan projekteissa ja/ tai tapahtumien organisoinneissa?
Oletko luova, näppäräsorminen, tarkkaan pitkäjänteiseen työskentelyyn motivoitunut kädentaitaja, jota kiinnostaa vastuullinen asiakaspalvelu. Osaat työskennellä tavoitteellisesti yksin ja tilanteen vaatiessa myös työryhmän jäsenenä sekä erilaissa tilanteissa / projekteissa eri yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kuvaus

Koulutuksen aikana perehdyt tekstiili- ja muotialan tuotteiden valmistukseen ja opit asioita omasta osaamisesta ja tuotteista viestimiseen digitaalisesti. Jokaisella osaamisalalla on lisäksi omia erityispiirteitä, joihin keskitytään opintojen aikana.

Gradia Jyväskylässä ovat tarjolla ompelijan, mittatilausompelijan, vaatturin ja muotiassistentin osaamisalat.

Ompelija (PT) toimii tekstiilituotteiden ja vaatteiden sarjavalmistuksessa ja oppii käyttämään vaatetusteollisuuden koneita ja laitteita ergonomisesti ja turvallisesti. Ompelija on kiinnostunut vastuullisesta ja laadukkaasta tuotannollisesta työstä.

Mittatilausompelija (PT) toimii asiakaslähtöisesti suunnitellen, kaavoittaen, leikaten, sovittaen ja valmistaen yksilöllisiä ja laadukkaita mittatilausvaatteita lapsille ja naisille. Hän osaa käyttää vaatteiden valmistuksessa erilaisia koneita ja laitteita ergonomisesti ja turvallisesti.

Muotiassistentti (PT) markkinoi ja viestii tekstiili- ja muotialan palvelusta sekä toteuttaa toimeksiantoja. Muotiassistentti perehtyy muotisuuntausten, tuotemerkkien, brändien ja tekstiilimateriaalien sekä visuaalisen osaamisen kuten tyylien, värien ja sommittelun, esteettisyyden ja estetiikan hallintaan.

Vaatturi (PT) valmistaa pääsääntöisesti vaatteita miehille mutta tekee myös bisnespukeutumista naisille laadukkaasti perinteisin työtavoin. Vaatturi voi perustaa oman yrityksen, jossa valmistetaan esim. miesten pukuja, naisten jakkupukuja ja korjausompelua.

Rakenne

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon pakollisia tutkinnon osia ovat:
• Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen, 30 osp
• Osaamisesta ja tuotteista viestiminen, 10 osp
Tutkintonimikkeen määrittävät tutkinnon osat, joista opiskelija valitsee yhden opintojen aikana:
• Sarjatuotannossa toimiminen, ompelija (PT), 45 osp
• Vaatteen valmistaminen mittatilaustyönä, mittatilausompelija (PT), 45 osp
• Vaatteen valmistaminen vaatturityönä, vaatturi (PT), 45 osp
• Muodin alalla toimiminen, muotiassistentti (PT), 45 osp
Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia oppilaitoksen tarjonnan mukaan siten, että tutkinnon kokonaislaajuus täyttyy 180 osp.

Katso lisätietoja tutkinnon rakenteesta: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4221362/reformi/tiedot

Monta tapaa opiskella

Päätoiminen päiväopiskelu ja pää- tai sivutoiminen monimuoto-opiskelu (ompelija ja mittatilausompelija)

Kustannukset

Itselle tulevien materiaalien hankinta

Jatko-opintomahdollisuudet

Perustutkinto antaa hyvät valmiudet jatko-opintoihin mm. tekstiili- ja muotialan ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin tai -tutkintojen osiin, liiketoiminnan alan- tai taideteollisuusalan tutkintoihin tai tutkinnon osiin. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika
ma–to klo 10–15.30
pe ja aattopäivinä klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä