Hakuihin liittyvät ohjeistukset

Yhteishaku

Peruskoulun jälkeen voit hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen ja lukioon. Jos olet jo suorittanut lukion, voit hakea yo-pohjaisiin koulutuksiin. Yhteishaku on suunnattu hakijoille, joilla ei ole ammatillista tutkintoa vielä suoritettuna.

Ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen eli VALMAn hakuaika on 21.5. - 23.7.2019. Tutustu Gradia Jyväskylän VALMA-koulutukseen ja Gradia Jämsän VALMA-koulutukseen.

Voit tutustua Gradian yhteishaun koulutustarjontaan koulutuskorteillamme. Niissä kerrotaan perustietoa koulutuksesta: millainen koulutus on, mistä opinnot koostuvat, kenelle koulutus sopii ja millaista opiskelu on.

Jatkuva haku

Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea yhteishaussa, vaan sinun tulee hakea jatkuvassa haussa.

Jatkuvan haun väylä on avoin kaikille hakijoille, mutta pääsääntöisesti se on tarkoitettu erityisesti sellaisille hakijoille, joilla on jo aiempaa ammatillista osaamista tai jotka ovat kiinnostuneita aikuislukion opintotarjonnasta. Huomioithan, että joihinkin koulutuksiin on määritetty tarkempia kelpoisuusvaatimuksia. Mahdolliset kelpoisuusvaatimukset, hakuajat ja aloitusajankohdat on tuotu esiin kunkin koulutuksen omalla koulutuskortilla.

Jatkuvassa haussa olevien koulutusten hakuajat ja aloitusajankohdat määritellään koulutuskohtaisesti ja henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Jatkuva haku ei siis lähtökohtaisesti tarkoita sitä, että koulutukseen voisi hakea milloin tahansa.

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutus on pääosin työelämässä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksen järjestämillä opinnoilla. Oppilaitoksen järjestämiä opintoja on keskimäärin 1 - 2 päivää kuukaudessa. Myös etä- ja verkko-opinnot ovat mahdollisia. Oppisopimus edellyttää hakeutujalta aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä. Myös määräaikainen tai osa-aikainen työsuhde riittää oppisopimuksen perustaksi, mutta työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa. Oppisopimus soveltuu kaikille yli 15-vuotiaille.

Oppisopimuskoulutus suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti, ja opintojen kesto vaihtelee sen mukaan. Oppisopimuksella voidaan opiskella perustutkintoja, ammattitutkintoja, erikoisammattitutkintoja ja niiden tutkinnon osia. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta! Mikäli sinulla on edellytykset oppisopimuskoulutukseen, voit täyttää hakemuksen. Sivun alaosasta löytyy painike ”Hae koulutukseen”, jonka kautta voit lähettää hakemuksen.