Esittelyssä: VALMA-koulutus

VALMA-koulutus on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta. Sitä järjestetään sekä Gradia Jyväskylässä että Gradia Jämsässä. Voit lukea lisää Gradia Jyväskylän VALMA-koulutuksesta ja Gradia Jämsän VALMA-koulutuksesta niiden koulutuskorteilta.

Tallenteen sisältö tekstimuodossa

Digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevan lain ja EU:n saavutettavuusdirektiivin  edellyttämällä tavalla tallenteen aineistoon voi tutustua myös tekstimuodossa:

Tervetuloa Valma lähetykseen tänne Valmakunnan omaan studioon. Minä olen Tuomas opettaja ja minä olen Tuija opinto-ohjaaja. Tässä lähetyksessä kerromme Gradia Jyväskylästä ja Gradia Jämsästä. Dian teksti: Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA). Kenelle VALMA​ on suunnattu. VALMA arkea: Jyväskylä ja Jämsä​. Monta tapaa opiskella, opiskelijan ääni​. Hakeutuminen​.

VALMA –koulutus​. Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä​. Kenelle​. Suunnattu sinulle, jos olet päättänyt peruskoulun, etkä tiedä, mikä ala ja ammatti sinua kiinnostaa.​ Jos äidinkielesi ei ole suomi, voit hakeutua VALMAan etsimään ammatillista suuntaasi ja vahvistamaan suomen kielen taitoasi. ​Voit hakeutua myös, jos olet alkuvaiheessa keskeyttänyt ammatillisen- tai lukiokoulutuksen ja olet ilman ammatillista tutkintoa tai koulutuspaikkaa. ​

Valma Jyväskylä. Jokaiselle VALMA –opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jota päivitetään opintojen aikana.​ Opintosi rakentuvat valintasi mukaan moduuleista.​ Painotukseltaan seitsemän erilaista opintokokonaisuutta, joista valitaan enintään viisi.​ Lisäksi meillä toimii suomen kieli -painotteinen  VALMA -ryhmä.​

Valma Jyväskylä. Sinulla on monipuoliset mahdollisuudet tutustua eri ammattialoihin ja työelämään.​ Saat ohjausta ammatinvalintaasi.​ Voit korottaa perusopetuksen todistuksen arvosanoja ja vahvistaa opiskelutaitojasi.​ Harjoittelet arjen taitoja itsenäiseen elämään.​

Valma Jyväskylä. Opiskelu tapahtuu ensisijassa Viitaniemen kampuksella.​ Ryhmäkoko noin 20 oppilasta.​ Koulupäivät yleensä kello 9.00-14.00.​ Opettajat ja ohjaajat ovat sinua varten. Autamme sinua rakentamaan sinun omaa polkua ammatillisiin opintoihin.​

Valma Jyväskylä. Teorian lisäksi opiskelu on toiminnallista: ​muunmuassa vierailukäyntejä, käsillä tekemistä, teemapäiviä ja arjen askareita.​Yhdessä tehden ja yksilöä kunnioittaen.​ Välillä menemistä mukavuusalueen ulkopuolelle.​ Liikumme yhdessä ja tutustumme erilaisiin kouluttautumisvaihtoehtoihin.​ Seuraavaksi otamme yhteyden Valman kellariraatiin, josta kaiken Valmassa kokeneet opiskelijat, Daniel, Ilona ja Ahmed kertovat mitä täällä Viitaniemen kampuksen uumenissa todellisuudessa tapahtuu. Olkaa hyvä.

Gradia Valma esittää. Haastattelimme kahta Valman vanhaa oppilasta Danielia ja Ilonaa. Kysyimme heidän kokemuksiaan Valmasta.

Miksi tuli Valmalle opiskelemaan? Minä tulin Valmalle opiskelemaan, koska menin ensimmäisenä toiselle alalle ja en edes tiennyt siitä mitään. Koska en tiennyt yhdeksännen luokan jälkeen mitä haluan tehdä. Sitten menin vielä toiselle alalle ja tajusin etten pärjää siellä. Menin kysymään opinto-ohjaajalta mitä nyt teen. Opinto-ohjaaja sanoi että mene Valmalle. Minä sain peruskoulun päättötodistuksen muita myöhemmin enkä tiennyt mihin hakisin. Siinä vaiheessa koin, että itselleni ainoa hyödyllisin vaihtoehto olisi Valma.

Mikä oli parasta Valmassa? Parasta Valmassa oli se, että siellä otettiin kaikki hyvin huomioon. Halusin opiskella matematiikka enemmän ja kehittyä siinä, niin sain opiskella matematiikkaa. Halusin myös tutustumaan ravintola- ja cateringalaan, niin minä pääsin sinne heti tutustumaan. Kaikki yhdessä tekeminen on parasta. Menimme kerran Megazoneen pelaamaan lasersotaa. Se oli ihan älyttömän hauskaa. Juuri se oppilaskohtaisuus, yhdessä tekeminen ja ihanat opettajat ovat parhaita. Siellä on sellainen tsemppaava ilmapiiri.

Mitä teitte Valmalla? Opiskeltiin, tutustuttiin eri aloihin, tehtiin ruokaa. Opin Valmassa tekemään ruskean kastikkeen. Tutustuttiin itselle uusiin aloihin, uusiin ihmisiin ja tehtiin kaikkea mukavaa. Mihin menit opiskelemaan Valman jälkeen? Me itseasiassa molemmat mentiin media-alalle. Me olimme Valmalla samaan aikaan, ja törmättiin media-alalla samalla luokalla. Minä erikoistuin siitä vielä painoviestintään ja Daniel erikoistui audiovisuaaliseen. Kertokaa terveiset tuleville valmalaisille. Sanon ainakin sen, että menkää tutustumaan niihin aloihin ja vaikka se rakennusala ei kiinnostaisi, mutta jos et tiedä siitä alasta mitään niin et voi tietää kiinnostaako se. Menkää rohkeasti kaikkialle tutustumaan, saattaa löytyä oma ala. Ottakaa Valma vuosi itsellenne, keskittykää omaan itseenne ja siihen mikä teitä voisi kiinnostaa. Kiitoksia Daniel ja Ilona ja mennään takaisin studioon.

Valma Jämsä. Jämsässä opiskelet kodinomaisessa ympäristössä luonnon keskellä. Ryhmäkoko on pienempi ja opetus toteutetaan suurelta osin toiminnallisesti ja ympäröivää luontoa hyödyntäen. Opetuksessa korostuu viestintä ja vuorovaikutus sekä hyvä ryhmähenki.

Opetus toteutetaan pääosin oman ryhmänohjaajan kanssa. Opinnoissa on monipuoliset mahdollisuudet tutustua eri ammattialoihin ja työelämään. Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintojen alussa oma opiskelusuunnitelma, jota päivitetään opintojen aikana.

Jämsän opiskelijat lähettävät meille terveisiä. Opiskelu Jämsässä on rentoa ja hauskaa. Vapaampaa opiskelua. Monipuolista tekemistä. Ei tunnu koululta.

Kuva sohvasta. Kuva metsäpolusta. Kuva metsästä ja kahdesta ihmisestä. Kuva biljardipöydästä. Opiskelussa korostuvat luonto, yhteisöllisyys ja toiminnallisuus. Kuulostaa ja näyttää oikein mukavalle, eikö totta?

Valma-koulutus. Koulutuksen laajuus maksimissaan 60 osaamispistettä (osaamispistettä) tai yksi vuosi.​ Vieraskielisten hakijoiden kielitaitosuositus on A2.2. Jos äidinkielesi ei ole suomi, kielitaitosi testataan ennen opintojen alkamista.​ Mikäli olet saanut suomalaisen peruskoulun päättötodistuksen, niin ilmoita se jo hakemisen aikana.

Hakeutuminen. Valma-haku 23.2.- 23.3.2021 opintopolussa​. Haku on tarkoitettu ensisijaisesti perusopetuksen keväällä 2021 päättäville hakijoille.​ Jos VALMA on sinun ensimmäinen hakutoiveesi, hae tässä haussa.​ Jatkuva haku alkaa 17.6.2021​. Jos jäit ilman opiskelupaikkaa, hae tässä haussa.​ Opinnot alkavat samaan aikaan syksyllä kuin opintopolussa hakijoille.​

Tässä oli Valma kuulumiset täältä Jyväskylästä ja Jämsästä. Valma –koulutus. Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä​. Lisätietoja: hakupalvelut@gradia.fi . Kiitoksia. Päätämme lähetyksemme tähän. Onnea matkaan ja tervetuloa opiskelemaan Valmaa. ​