Esittelyssä: Jyväskylän Lyseon lukio

Suurin osa Jyväskylän Lyseon lukion lukiolaisista opiskelee yleislinjalla, jossa on laaja kurssivalikoima. Lyseolla painotetaan tiimityötaitoja, kansainvälisyyttä ja yrittäjämäistä ajattelutapaa, jotka ovat arvokasta osaamista työelämää varten. Yleislinjalla voit myös hakeutua joko luonnontiedepolulle tai yrittäjyyspolulle. Luonnontiedepolulla sinun on mahdollista opiskella monipuolisesti tiedeaineita omassa ryhmässä ja päästä tutustumaan luonnontieteellisen alan tieteentekijöiden ja tutkijoiden työhön. Yrittäjyyspolulla puolestaan sinun on mahdollista valita yrittäjyysopintoja ja perustaa oma opiskelijayritys lukio-opintojen aikana.

Voit lukea Jyväskylän Lyseon lukiosta lisää koulutuskortilta.

Tallenteen sisältö tekstimuodossa

Digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevan lain ja EU:n saavutettavuusdirektiivin  edellyttämällä tavalla tallenteen aineistoon voi tutustua myös tekstimuodossa. Lisäämme tekstivastineen tähän mahdollisimman pian.

Kaksi opiskelijaa, Juho (vas.) ja Iitu (oik.), istuvat sohvalla ja kertovat Lyseosta.  Iitu: Moikka! Mä oon Iitu ja opiskelen kolmannella vuodella Lyseon lukiossa.  Juho: Ja mä oon Juho ja opiskelen myös kolmannella vuodella Lyseon lukiossa. Tänään me kerrotaan teille lukio-opinnoista ja meidän rakkaasta Lyseon lukiosta.  Iitu: Aloitetaan ihan perus jutuista, eli mitä lukio-opiskelu on ja miksi kannattaa mennä juuri lukioon opiskelemaan

Dia 1: Kaksi opiskelijaa työskentelee läppäreillä, molemmat hymyilevät.  Juho: Monelle on tärkeää se, että lukiossa ehtii hyvin miettiä tulevaisuutta ja sitä mihin ammattiin haluaisi kouluttautua. Iitu: Lukio voi myös auttaa löytämään uusia mielenkiinnon kohteita, esimerkiksi mulle lukiosta löytyi psykologia josta tuli tosi tärkeä aine ja aion lähteä opiskelemaan sitä myös lukion jälkeen. Juho: Mulle taas tuli tosi tärkeäksi aineeksi luonnontieteet ja ajattelin lähteä opiskelemaan lääkikseen tai biolääkikseen. Siitä puheen ollen! Lukio on hyvä pohja jatko-opinnoille ja se avaa hyvät mahdollisuudet korkeakouluopinnoille.                            Iitu: Onneksi lukio on muutakin kuin opiskelua; meillä on ihania perinteitä ja juhlia täällä, kuten wanhojen tanssit. Tässä onkin kuvia musta ja mun kavereista mun wanhojen päivänä meidän kauniit mekot päällä.

Dia 2: Kolme kuvaa, kahdessa Iitu punainen mekko päällä, yhdessä Iitu kavereidensa kanssa mekot päällä.  Iitu: Se oli kyllä tosi ikimuistoinen päivä. Juho: Kyllä!

Dia 3: sama kuva kuin toisessa diassa. Juho: Lukio tuo mukanaan sekä vapautta että vastuuta, koska me tehdään esim. itse meidän lukujärjestykset.

Dia 4: Iitun lukujärjestys. Iitu: Ja tässä onkin mun lukujärjestys tästä kakkosjaksosta, ja siinä näkyy että tunnin pituus on 75 minuuttia ja siellä on hyppyjä maanantaisin ja torstaisin ja nää hyppytunnit on tosi yleisiä lukiossa.

Dia 5: Osa Gradian lokoa näkyy. Juho: No nyt puhutaan vähän ja miks kannatais tulla just tänne opiskelemaan. Teille kerrotaan myös yrittäjyyspolusta ja luonnontiedepolusta, joita meidän koulu tarjoaa.

Dia 6: Kuva Lyseon aulasta.  Iitu: Lyseo on vanhin suomenkielinen lukio, meitä opiskelee täällä noin 1200 opiskelijaa ja tiesittekö että esimerkiksi Alvar Aalto on opiskellut Lyseossa. Juho: Lyseo on myös kansainvälinen: Meillä on IB-linja ja tiimilinja joista kuulette lisää omilla videoilla. Lyseo on myös monien mahdollisuuksien paikka, meillä on esimerkiksi monia hyviä vaihtoprojekteja.  Iitu: Mä olin mukana tämmösessä Nice-projektissa ja lähdin vaihtoon italiaan ja se oli tosi kiva viikko.  Juho: Täällä kaikki saa myös olla omia itsejänsä. Koska koulu on monipuolinen, löytyy ihmisiä joilla on samat kiinnostuksen kohteet kuin sullakin. Täältä löytää helposti kavereita ja meillä järjestetään monia erilaisia kerhoja. Opettajat on myös todella mukavia ja kannustavia, eli apua saa koko ajan. Lyseossa tarjotaan myös polkuopintoja yrittäjyydessä ja luonnontieteissä. Seuraavaksi tutustutaan yrittäjyyspolkuun.

Dia 7: Gradian logo ja teksti yrittäjyysopinnot vaaleanpunaisella taustalla. Yrittäjyyspolun opettaja: Moi! Oletko koskaan ajatellut että voisit opiskella yrittäjyysopintoja. Meillä Gradia-lukioissa se on mahdollista.

Dia 8: 3 opiskelijaa nojatuoleissa työskentelemässä yhdessä. Opettaja: Gradia lukiokoulutuksessa opiskelija voi opiskella yksittäisiä yrittäjyyskursseja tai osallistua laajempiin opintokokonaisuuksiin. Osa opetuksesta on järjestetty ainoastaan lukiokoulutukseen suunnatusti, mutta osa kursseista järjestetään yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston kanssa. Silloin näitä kursseja kutsutaan EduFuturan kursseiksi.

Dia 9: ”Millaista on opiskella yrittäjyysopintoja?” Opettaja: Millaista sitten on opiskella yrittäjyysopintoja? Lähdetäänpä ottamaan siitä selvää.

Video: Opettaja (vas.) ja opiskelija (oik.)  Opettaja: Minun nimi on Marja Danska ja opetan Lyseossa yrittäjyyttä ja tässä seuranani on Valtteri.  Valtteri: Moi! Marja: Valtteri on meillä täällä lukiokoulutuksessa osallistunut yrittäjyyden opintoihin ja selvitellään vähän mitä mieltä Valtteri on yrittäjyysopinnoista. Miksi Valtteri yrittäjyysopinnot on sun mielestä tärkeitä?  Valtteri: Mun mielestä ne avartaa aika paljon maailmaa, selviää että minkälaista yrittäminen ensinnäkin on ja ennen kaikkea se että minkälaisessa työpaikoissa voit työskennellä ja jos et lähde yrittäjäksi, ymmärrät paremmin sitä että mitä työnantaja tekee. Jos se myy jotain tuotetta niin mitä kaikkia vastuita sen pitää ottaa ja sitten ymmärtää vähän laajemmin sitä koko yritystä. Toisaalta jos päättää lähteä yrittäjäksi niin pääsee hyvin kokeilemaan että minkälaista on olla yrittäjänä. Tai sitten voi ottaa myyntiin, markkinointiin liittyviä kursseja joissa sitten oppii että miten myy jonkun tuotteen tai palvelun. Vaikka ei olisi yrittäjä on tosi tärkeetä osata myydä omaa osaamistaan. Esimerkiksi jos hakee johonkin töihin, pitää sinun työnantajalle myydä itsesi ja kertoa miksi juuri sinä olet hyvä työntekijä.

Marja: Minkälaista on opiskella yrittäjyyttä täällä lukiossa? Valtteri: Mun mielestä se on ollut aika rentoa ja hauskaa. Olen oppinut myös tosi paljon, varmaan eniten lukiossa mulle on ollut hyötyä juuri näistä yrittäjyysopinnoista, toisaalta ne ovat olleet parhaita kursseja, niitä kaikista rennoimpia, puolet tässä luokassa. Meillä on täällä sohvia ja hyvät edellytykset keskustella ja olla yhdessä sekä miettiä asioita että miten tämä maailma oikein toimii. Sitä kautta sitten on sellasta rentoa tekemistä kavereiden kanssa ja tutustuu paljon paremmin opettajiin ja on hauskaa ja oppii siinä samalla tosi paljon.

Marja: No mitä sä Valtteri sanoisit sellaiselle ysiluokkalaiselle joka siellä mahdollisesti nyt kuuntelee tarkkaavaisesti ja hän miettii että uskaltaisinko minä lähteä tuollaisiin yrittäjyysopintoihin niin mitä voisit sanoa rohkaisuksi? Valtteri: Kyllä ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan. Vaikka nimi on yrittäjyysopinnot, se ei tarkoita että sun pitäisi olla just kiinnostunut yrittäjyydestä vaan täällä oppii todella paljon asioita ja näistä on todella paljon hyötyä työelämässä. Uskon että jos opiskelet yrittäjyyttä täällä, on sinulla paljon paremmat mahdollisuudet lähteä kesätöihin ja sen jälkeen isompiin töihin, eli kannattaa ottaa näitä rohkeasti vaan.  Marja: Kiitos Valtteri! Valtteri: Kiitos! Marja: Ei muuta kuin rohkeasti hakeutumaan Gradia lukioihin ja yrittäjyysopintoihin. Tervetuloa!

Video: Iitu ja Juho taas sohvalla.  Iitu: Siinä oli tietoa yrittäjyyspolusta, tässä vielä esittely luonnontiedepolusta. Video luokkahuoneesta. Näkyvillä pöytä, iso näyttö sekä tiedevälineitä. Erillinen video tämän päällä, opiskelija metsässä. Opiskelija: Tämä on harmaakarvetta ja tosiaan harmaakarven määrän ja laadun perusteella voi päätellä ilman laadun.

Päällä oleva video vaihtuu kemian luokan videoksi, jossa opiskelijoita ringissä keskustelemassa. Opiskelija 1: Tästä en saanut selvää.  Opiskelija 2: Mites te lähditte tätä tutkimaan?

Video jää taustalle, luonnontiedepolun opiskelija kävelee luokkatilaan.

Opettaja: Hei! Olen Tiina Suhonen ja olen Jyväskylän Lyseon lukion luonnontiedepolun koordinaattori. Luonnontiedepolulla opiskelet monipuolisesti tiedeaineita. Opiskelussa painotetaan biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, maantiedettä ja matematiikkaa. Luonnontiedepolkulaiset opiskelevat yhdessä ryhmässä tiedeaineita kolmen vuoden ajan. Ryhmissä on hyvä opiskelumotivaatio ja yhteishenki. Luonnontiedepolkulaisena pääset jo kurssien aikana tutustumaan huipputieteilijöihin, tutkijoihin ja heidän tekemäänsä työhön, fysiikan, biologia, kemian, lääketieteen ja farmakologian alalta. Toiminnallisuus ja laborointi ovat keskeisiä asioita oppitunneilla. Pääset myös itse tekemään laboratorio- ja kokeellisia töitä sekä yliopistolla että luonnossa. Luonnontiedepolku on sinua varten jos olet kiinnostunut tutkimisesta, haluat ymmärtää luonnonilmiöitä tai haaveilet alasta luonnontieteen tai lääketieteen parissa. Luonnontiedepolulla saat kaipaamiasi haasteita luonnontieteiden ja matematiikan opiskeluun sekä valmiuksia jatko-opintoihin.

Kaksi muuta lumaopettajaa kävelee ensimmäisen viereen. Opettajat: Tervetuloa opiskelemaan luonnontiedepolulle! Nähdään!

Video: Iitu ja Juho.  Iitu ja Juho: Kiitos kun katsoitte! Iitu: Päätämme tämän esittelyvideon lyhyellä videolla nimeltä Lyseon tarina

Video: Lyseon tarina. Kertoja: Tunnetko Jyväskylän Lyseon tarinan. Venäjän keisarikuntaan kuuluneessa autonomisessa virallisesti ruotsinkielisessä Suomessa, koettiin kansallinen herätys 1800-luvulla. Tarvittiin suomen kielistä sivistyneistöä ja sitä varten suomenkielinen koulu. Tarpeeseen vastasi piirilääkäri W. S. Schildt, joka vaikutti ensimmäisen suomen kieltä opetuksessa käyttävän yläalkeiskoulun perustamiseen vuonna 1858.  Ainoana suomenkielisenä kouluna se sai oppilaansa pitkään koko Suomen alueelta. Jyväskylän Lyseo on ollut mukana monissa historiallisissa tapahtumissa. Talvi- ja Jatkosodan aikana Asemakadun päässä sijaitseva Lyseotalo oli sotilaskäytössä. Lyseon pihalla on pelattu ensimmäisen kerran pesäpalloa, Suomen kansallispeliä. Vuodesta 1973 eteenpäin myös tytöt pääsivät opiskelemaan Lyseoon. Lyseon tavoite on aina ollut akateemisen perinteen ja tulevaisuustaitojen yhdistäminen. Jo 1980-luvulla se otti askeleen kohti kansainvälistymistä liittymällä osaksi kansainvälistä Unesco-koulu verkkoa. Vuodesta 2001, Lyseolla on voinut opiskella kansainvälisellä IB-linjalla. 2015 Lyseo yhdistyi Sepän lukion ja Tikkakosken lukion kanssa. Yhteisö laajeni ja vahvistui. Nykylyseo tarjoaa kattavan ja monipuolisen valikoiman opintoja ja vaihtoehtoja. Tervetuloa osaksi Jyväskylän Lyseon tarinaa.