Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

-

Kenelle

Automaalari on ajoneuvojen pintakäsittelyn ammattilainen! Ruhjeiset, lommoiset pinnat saavat uuden elämän automaalarin käsissä. Automaalarit ovat luovia kädentaitajia ja teknisiä osaajia. He maalavat, huoltavat ja korjaavat ajoneuvoja.

Automaalarina tunnet pintamaalauksen työvaiheet, osaat sekoittaa ja sävyttää värit ja tehdä paikka- ja häivytysmaalauksia. Työllistyt maalaamoihin, sekä kori- ja autokorjaamoihin tai teollisuuteen. Autoalan palvelujen kysyntä kasvaa jatkuvasti. Montako lommoista ja maalaamatonta autoa näet liikenteessä?

Hakeutuminen

Tämän koulutuksen haku- ja aloitusajat:
• Hakuaika 14.2.-30.5.2022. Opintojen aloitus 15.8.2022.

Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on jo aikaisempia opintoja tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Hakupalveluista, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.

Kelpoisuusvaatimukset

Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio

Opiskelijavalinta tähän koulutukseen tehdään hakemuksen ja valintahaastattelun tietojen perusteella. Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen-valintakrite….

Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielikokeeseen. Tämän haun kielikoe on 3.6.2022. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Automaalariksi valmistuessasi saat valmiudet erilaisiin autoalan tehtäviin. Pakollisten tutkinnon osien avulla saat osaamista perusmaalauksien sekä pohjatöiden tekemiseen ja valinnaisten tutkinnon osien avulla laajennat erityisosaamistasi kuviomaalauksista vaikkapa autokorinkorjaajaksi.

Automaalari työskentelee automaalaamoissa, autoliikkeiden korikorjaamoissa, teollisuudessa tai toimii itsenäisenä yrittäjänä. Tehtävien monipuolisuus mahdollistaa juuri sinulle sopivan työtehtävän. Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät ja ammattitaitoiselle automaalarille löytyy aina töitä.

Rakenne

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Huolto- ja korjaustyöt 30 osp
• Pohjustustyöt 30 osp
• Ruiskumaalaustyöt 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 55 osp, esimerkiksi
• Maalauksen esikäsittelytyöt 15 osp
• Autokorintyöt 15 osp
• Kuviomaalaustyöt 15 osp

Monta tapaa opiskella

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa suunnitellaan opintojen laajuus ja opiskeluaika, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet. Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, opintokäynneistä, erilaisista oppimistehtävistä ja projekteista.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/

Kustannukset

Koulutus on maksutonta lukuun ottamatta korttikoulutusten viranomaismaksuja.

Elokuusta 2021 alkaen opiskelunsa Gradiassa aloittavat, peruskoulusta keväällä 2021 valmistuneet opiskelijat kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Nämä opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat jatkossakin itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia, kuten tähänkin saakka.

Jatko-opintomahdollisuudet

Valmistuttuasi voit laajentaa osaamistasi esimerkiksi valmistumalla autokorinkorjaajaksi. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, ja voit opiskella esimerkiksi autoalan insinööriksi ammattikorkeakoulussa.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
Mape 18.22.10. klo 912
25.10. alkaen ma, ke ja to klo 9–15, ti ja pe klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä