Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Hakuaika

Jatkuva haku

Kenelle

Automaalari tekee ajoneuvojen pintakäsittelyä, korjaa ja valmistelee osat maalaukseen sekä ruiskuttaa ajoneuvojen maalaukset ja erikoismaalaukset. Koulutus sopii hyvin niin ammatinvaihtajille kuin täydentämään jo aikaisempaa autoalan osaamista.

Automaalariksi valmistuessasi saat valmiudet erilaisiin autoalan tehtäviin. Pakollisten tutkinnon osien avulla saat osaamista perusmaalauksien sekä pohjatöiden tekemiseen. Valinnaisten tutkinnon osien avulla laajennat erityisosaamistasi kuviomaalauksista vaikkapa autokorinkorjaajaksi.

Automaalari työskentelee automaalaamoissa, autoliikkeiden korikorjaamoissa, teollisuudessa tai toimii itsenäisenä yrittäjänä. Tehtävien monipuolisuus mahdollistaa juuri sinulle sopivan työtehtävän. Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät ja ammattitaitoiselle automaalarille löytyy aina töitä.

Hakeutuminen

Haku koulutukseen on suljettu. Koulutuksen seuraava haku- ja aloitusaika ilmoitetaan myöhemmin.

Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on jo aikaisempia opintoja tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Hakupalveluista, yhteystiedot löydät sivun alareunasta.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus. Vähintään 18 vuoden ikä.

Ammatillisen perustutkinnon opiskelijavalinnan perusteena käytetään Gradiassa seuraavia yhteisiä kriteereitä:
• hakijan pohjakoulutus
• hakijan kouluttautumisen tarve
• hakijan lähtökohdat
• hakijan tavoitteet ja motivaatio

Tämän koulutuksen opiskelijavalinta tehdään hakemuksen, esitietolomakkeen ja haastattelun tietojen pohjalta. Muistathan täyttää hakemuksesi huolellisesti. Kaikille hakijoille lähetetään sähköpostitse esitietolomake. Esitietolomakkeen palauttaneista noin 20 kutsutaan haastatteluun. Valinnassa huomioidaan ainoastaan hakijat, jotka ovat päässeet haastatteluun saakka. Lisätietoa valintakriteereistä ja pisteytyksestä: www.gradia.fi/jatkuva-haku/jatkuvan-haun-ammatillisten-perustutkintojen…

Hakijat, joiden äidinkieli ei ole suomi ja jotka eivät ole toimittaneet riittävää todistusta kielitaidostaan, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Automaalariksi valmistuessasi saat valmiudet erilaisiin autoalan tehtäviin. Pakollisten tutkinnon osien avulla saat osaamista perusmaalauksien sekä pohjatöiden tekemiseen ja valinnaisten tutkinnon osien avulla laajennat erityisosaamistasi kuviomaalauksista vaikkapa autokorinkorjaajaksi.

Automaalari työskentelee automaalaamoissa, autoliikkeiden korikorjaamoissa, teollisuudessa tai toimii itsenäisenä yrittäjänä. Tehtävien monipuolisuus mahdollistaa juuri sinulle sopivan työtehtävän. Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät ja ammattitaitoiselle automaalarille löytyy aina töitä.

Rakenne

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat
• Vauriokorjaustyön aloitus 10 osp
• Ajoneuvon korinosien irrotus ja asennustyöt 10 osp
• Muovikorjaus 5 osp

Valinnaisia tutkinnon osia
• Pohjustustyöt 30 osp
• Ruiskumaalaustyöt 30 osp
• Lasien vaihto ja kiveniskemien korjaus 15 osp
• Ajoneuvon kalvotus ja teippaus 15 osp
• Ajoneuvojen siistiminen 15 osp

Monta tapaa opiskella

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa suunnitellaan opintojen laajuus ja opiskeluaika, opiskelutavat sekä mahdolliset tukitoimet. Opiskelu tapahtuu HOKSin mukaisesti työssäoppien ja oppilaitoksessa toteutettavien lähiviikkojen yhdistelmällä. Opiskelu on mahdollista toiselta paikkakunnalta, läsnäolo tarvitaan HOKSin suunnitelman mukaisiin lähiopetusviikkoihin.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työsuhdetta tai yrittäjyyttä ja sen voi aloittaa joustavasti. Lisätietoja: www.gradia.fi/oppisopimuskoulutus/l17387.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Gradian opiskelijana voit tehdä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Lisätietoa: https://edufutura.fi/

Kustannukset

Mahdolliset viranomaismaksut 100-200 €.

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Jatko-opintomahdollisuudet

Valmistuttuasi voit laajentaa osaamistasi esimerkiksi valmistumalla autokorinkorjaajaksi. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, ja voit opiskella esimerkiksi autoalan insinööriksi ammattikorkeakoulussa.

Hakupalvelut

040 341 6193
hakupalvelut@gradia.fi
chat gradia.fi/oppimaan
26.6.-29.7. ma-pe:
puhelin klo 9 - 12, chat klo 13 - 15


 

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Paikkakunta

Jyväskylä