AR4VET-hankkeen toimijat kokoontuvat 27.–28.9. Jyväskylässä ja Jämsässä

AR4VET – Teasers for Teachers and Trainers -hankkeen toimijat viidestä eri Euroopan maasta kokoontuvat torstaina 27.9.2018 Gradia Jämsässä ja perjantaina 28.9.2018 Gradia Jyväskylässä. Kyseessä on kaksivuotisen hankkeen kolmas kansainvälinen projektikokous.

AR4VET on Erasmus+ -rahoitteinen hanke, joka tutkii ja kehittää lisätyn todellisuuden käyttöä ammatillisessa koulutuksessa. Hanke on alkanut syyskuussa 2017 ja jatkuu elokuun 2019 loppuun. Hankkeen koordinaattori on Saksasta ja muut partnerit Sloveniasta, Hollannista ja Kyprokselta. Suomea edustaa Gradia Jämsä.

Kukin osallistujamaa tutkii lisättyä todellisuutta eri aloilla erilaisilla AR-laseilla. Edustettuina ovat kemia/laboratorio, arkkitehtuuri/rakennus ja ICT sekä Gradiassa autoala. Gradia Jämsässä tutkitaan myös eri AR-lasien kanssa yhteensopivia työtapoja ja sovelluksia. Hanke tuottaa verkkokurssin ja koulutusmateriaalia opettajien ja kouluttajien koulutukseen sekä valmiita tuntisuunnitelmapohjia ja opetusmateriaalia opetuksessa hyödynnettäväksi.

Lisätyn todellisuuden toivotaan tuovan opetukseen lisäarvoa, joka lisäisi opiskelijoiden motivaatiota ja auttaisi opettajaa esimerkiksi opetuksen eriyttämisessä. Sen avulla voidaan oppilaitosympäristössä esittää ja tehdä konkreettisiksi sellaisiakin prosesseja, jotka muuten olisivat mahdottomia, jopa vaarallisia, esittää opiskelijoille. AR-lasien avulla opiskelija ja opettaja tai työpaikkaohjaaja voivat olla yhteydessä toisiinsa, opettaja voi seurata opiskelijan työskentelyä työpaikalla joko livenä tai opiskelija voi nauhoittaa työskentelyään opettajan myöhemmin tekemää arviointia varten.

Lisätyn todellisuuden eri sovellusten käyttö teollisuudessa lisääntyy koko ajan ja opiskelijat joutuvat sen kanssa kosketuksiin työelämässä. Sen käyttöä ammatillisessa koulutuksessa on siis syytä tutkia ja laajentaa nopealla aikataululla.

Lisätietoja kokouspäivistä ja hankkeesta

Sari Lehtonotko, Gradia Jämsä, puh. 040 341 4393, sari.lehtonotko@gradia.fi

Logo Erasmus+ -rahoitteinen hanke