Laajuus

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä. Koulutuksen suunniteltu kesto on n. 2-3 vuotta, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Aika

-

Hakuaika

Yhteishaku

Kenelle

Oletko kiinnostunut autojen huoltamisesta ja korjaamisesta? Autoalalta löytyy tehtäviä laidasta laitaan, joten ala soveltuu sinulle, joka tykkäät tehdä töitä käsin. Pääasia on, että sinulta löytyy aito kiinnostus alaan sekä halu oppia uusia asioita. Autoalalle valmistuessasi  saat perusvalmiudet erilaisiin autoalan työtehtäviin.

Hakeutuminen

Yhteishaussa haet autoalan perustutkintoon. Osaamisalatoiveen ilmoitat Gradian Wilmassa kesällä yhteishaun tulosten tultua. Saat tarkemmat ohjeet oppilaitoksen sähköisessä valintakirjeessä.

Kelpoisuusvaatimukset

Peruskoulun päättötodistus tai vastaava todistus.

Hakijat, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai kielitaitoa ei ole muuten voitu todentaa, kutsutaan kielikokeeseen. Lisätietoa kielitaidon arvioinnista: www.gradia.fi/kielikoe

Kuvaus

Autotekniikan osaamisalan suorittanut osaa toimia ajoneuvoasentajan tehtävässä. Hän osaa huoltaa, etsiä vian ja korjata asiakkaan ajoneuvon sekä palvella asiakasta. Hän tuntee alansa lainsäädännön asettamat vaatimukset ja osaa varmistaa ajoneuvon liikenneturvallisuuden ja toimivuuden. Valinnaisten tutkinnon osien avulla saat erityisosaamista, joka valmistaa sinua esimerkiksi ajoneuvoasentajan tai hyötyajoneuvoasentajan tehtäviin. Sähkötekniikka lisääntyy koko ajan, niin henkilöauto- kuin hyötyajoneuvopuolellakin, ja sen hallitsevista ammattilaisista on pulaa.

Ajoneuvoasentaja hallitsee huolto- ja korjaustöihin liittyvät tavallisimmat työmenetelmät ja osaa valita oikeat aineet ja tarvikkeet. Hän tuntee työhönsä liittyvät vastuut ja velvoitteet sekä työn turvalliseen tekemiseen liittyvät työsuojelusäädökset. Hän osaa käyttää alalla yleisesti esiintyviä tiedonhankinta- ja viestintävälineitä.

Rakenne

Autoalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Kaikille pakolliset tutkinnon osat:
- Auton ja moottoripyörän huoltaminen 45 osp
- Auton korjaaminen 45 osp

Valinnaiset tutkinnon osat
- Rengastyöt 15 osp
- Sähkövarusteiden mittaus ja korjaus 15 osp
- Moottorin ja voimansiirron korjaustyöt 15 osp
- Kuorma-auton alusta- ja hallintalaitteiden korjaus 15 osp
- Paineilmajarrujen testaus ja korjaus 15 osp

Valituilla tutkinnon osilla voit erikoistua eri autoalan tehtäviin.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Monta tapaa opiskella

Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.

Tavoitteellisen urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään Gradiassa: www.gradia.fi/oppimaan/urheilijana-gradiassa.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto: www.gradia.fi/oppimaan/kahden-tutkinnon-opinnot.

Kustannukset

Opiskeluun liittyviä hankintoja
- Hankittavaksi tulee työkalupakki, josta saat ohjeet opintojen alussa. Hankintojen hinta-arvio koko opintojen ajalta on n. 120 euroa.
- Tulityö-, työturvallisuus-, ym. korttimaksut ovat noin 60 €.
- Opiskelijalle voi tulla opintojen aikana kustannuksia myös kirjahankinnoista n. 250 € edestä. Kirjahankinnat ja hinnat selviävät opintojen alussa.

Mahdollisen edelleen jatkuvan poikkeustilanteen vuoksi opiskelijalla tulisi olla myös kuulokkeet ja mikrofoni sekä toimiva internet-yhteys.

Jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Ammattikorkeakoulussa voit jatkaa opintoja esimerkiksi ajoneuvotekniikan insinöörikoulutuksessa. Lisäksi voit opiskella ammattitutkintoja sekä esimerkiksi korikorjausta.

HAKUPALVELUT

040 341 6193 tai
hakupalvelut@gradia.fi
Puhelinaika ja chat
ma, ke, to klo 09–15
ti, pe klo 10–14

Tutkinnon perusteet

Katso ePerusteet

Aika

-

Paikkakunta

Jyväskylä